Drabbats av huvudlöss? Snabb och enkel behandling gör att du kan få bukt på löss!

Så här upptäcker du och behandlar löss:

 1. Kamma hela håret noga med en luskam. Dela upp håret i smala benor och luskamma varje bena noga. Både lus och ägg kan hamna på kammen. Se guide på hur du kammar längre ner på sidan.
 2. Upptäcker du löss: Behandla håret noga med lusmedel så snabbt som möjligt för att förhindra ytterligare spridning hos individen samt till fler personer.
 3. Fortsätt luskamma håret även efter behandling för att upptäcka eventuell återkomst av löss.

Inlägget innehåller annonslänkar för Apohem.se

 

 

Innehåll

Produkter mot huvudlöss

Hedrin Once

 • Dödar löss och ägg på 15 minuter
 • 100 % effektivitet
 • Allergitestat och certifierat
 • Du behöver inte oroa dig för att dina barn ska få löss i skolan.

Hedrin Protect & Go

 • Skyddar mot huvudlöss
 • Innehåller inga allergiframkallande ämnen
 • Håll din familj skyddad från huvudlöss
 • Undvik besväret och stressen med att få löss

Nitfree Luskam

 • Avlägsnar effektivt löss och deras ägg
 • Gör att du upptäcker löss snabbt
 • Användas i kombination med lusbekämpningsmedel

Hedrin Once Lusmedel

Effektivt och lättanvänt lusmedel som enbart behöver användas som behandling en gång. Rekommenderas att alltid ha en hemma för att vara beredd om löss uppdagas i familjen.

Hedrin Protect & Go Prevent Spray - skydd mot löss

En spray som appliceras efter hårtvätt för att förhindra uppkomst av löss. Medlet tar död på lössen om de kommer i kontakt med produkten. Kan användas året om.

Luskam

Effektiv luskam kommer åt bra i botten och hjälper dig att upptäcka löss i håret.

Så smittar löss

Löss lever i hårbotten och enbart där. Löss smittar genom att dom klättrar från ett hårstrå till ett annat. Löss kan varken flyga eller hoppa. I hårbotten suger de blod och håller värmen för att överleva. Huvudlöss lämnar inte ett hår såvida de inte har möjlighet att klättra över till ett annat, vilket endast tar 30 sekunder.

Det är vanligast att barn blir smittade genom närkontakten i t.ex lekar och barnen får då med sig löss hem och smittar resten av familjen.

Löss smittar endast genom hår kontakt

Det är en myt att löss sprider sig via kläder, gosedjur eller sängkläder. Eftersom löss är beroende av värme för att överleva klarar den inte lång tid utanför hårbottnens varma miljö. De smittar genom att krypa från ett hår till ett annat.

En lus som lämnat hårbotten torkar snabbt ut och har mycket dåliga förutsättningar att överleva. Även risken för smitta från möbler, kläder, husdjur och liknande är så väldigt liten att det inte är nödvändigt att sanera hemmiljön för att eliminera lusspridningen.

 

Upptäck löss i tid

Man kan ha löss utan att märka det

Kamma noga!

Att ha en luskam är att föredra, men det funkar bra med en fintandad kam. Är ditt hår långt eller trasslar sig kan balsam vara till hjälp eftersom det gör håret smidigare att kamma.

På barn kan det vara en bra idé att låta luskamning vara en regelbunden vana, så som nagelklippning. Använder ni samma luskam i familjen, se till att rengöra den ordentligt mellan varje kamning.

Såhär ska du kamma:

 1. Blöt håret och vid behov använd lite balsam
 2. Kamma igenom hela håret med en kam eller borste innan luskamning
 3. Gör en mittbena. Kamma nu med luskam, först den ena sidan och sedan den andra om mittbenan
 4. Fortsätt med luskam att kamma håret framifrån och bakåt, hela vägen från pannan till nacken
 5. Avslutningsvis kamma håret från nacken hela vägen framtill till pannan. Ett tips är att det hjälper att låta huvudet hänga ned

Torka av kammen i en pappershandduk efter varje kamdrag så att du kan se om det följt med några löss. Det är mycket viktigt att ha ett systematiskt tillvägagångssätt och inte stressa för att säkerställa att allt hår kammats igenom. Kom ihåg att luskammens tänder måste vara helt nere och nå hårbotten.

Kort fakta om lusen

Lusen lever i cirka 30 dagar men utanför sin värd och hårbotten lever den i högst 48 timmar. Däremot är lusen redan efter ett par timmar uttorkad vilket gör att det omöjligt för lusen att etablera sig hos en ny värd.

Det är därför det är viktigt att veta att lusen kryper över till en ny värd via närkontakt för att etablera värme. Lusen är mycket beroende av regelbundna måltider och av värdens kroppsvärme.

När huvudössen ska äta söker den ett blodkärl i hårbotten som lusen genomborrar med sina mundelar. Liksom myggor så utsöndrar de saliv som ser till att blodet inte koagulerar under tiden de suger blodet.

Honan lägger ett ägg åt gången och kan lägga upp till 5-8 ägg om dagen. När lushonan lägger ett ägg på ett hårstrå fäller hon en droppe sekret som gör att ägget klistras fast på hårstrået innan hon rör sig framåt. Äggen placeras på håret närmast hårbotten eftersom värmen här ger de bästa förutsättningarna för att äggen ska utvecklas.

Slutsats

Om du har svårt att bli av med löss är det extra att både behandla noga och upprätta rutin i luskamning hemma. Det är enbart då man verkligen få bukt med besvären.

Går det mycket löss på t.ex förskolan? Prata med personalen och gör upp en plan om vad man tillsammans kan göra för åtgärder. En god idé är också att behandla hela familjen om en i familjen fått löss.

Källa: Hedrin.se

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!