Innehåll

Idag var vi hela salongen på utdelning av Gesällbrev och mästarbrev. Hela kalaset hölls på Teleborgs slott och vi hade en fantastisk kväll på slottet!

Äntligen har jag mitt mästarbrev i handen. En yrkeskompetens som ingen ta ifrån mig. Vi var tre här Växjö som fick våra mästarbrev och sex som fick sina gesällbrev. Men vad innebär dessa två brev?

Gesällbrev

Gesällbrevet är den mest ”kända” och ”vanliga” diplomet vi frisörer tar. Gesällbrevet är ett bevis på att man har gått ut skolan, jobbat sina 3000 timmar på salong och klarat gesällprovet. Ett prov som går ut på att göra olika moment på modeller och få dom godkända. Gesällbrevet är för en frisör steget till att bli en ”färdig” frisör. Det innebär att man enligt regelverket är redo att ta hand om kunder själv och får en bättre lön. Du kan nu också börja hyra stol och bli egen företagare.

Gesällbrevet är en stor etapp i vår yrkeskarriär och jag tycker själv att det är viktigt att vi frisörer vördar om att vi ska ha både gesäll- och mästarbrev. Det skiljer oss från oseriösa aktörer som tror att det ”bara är att klippa lite hår” och ”tjäna pengar” på det.

Mästarbrev

Mästarbrevet är ytterligare en kompetens och kräver att man först har gesällbrevet och 10 000 timmar i yrket. Det är ca 6år. Mästarbrev har inte varit en så omtalad kompetens och har senaste åren tappat sin status lite. Nu är mästarbrevet tillbaka och viktigare än någonsin. Att inneha ett mästarbrev visar på erfarenhet i branschen, att personen är lämpad till att t.ex ha elever och lära ut och att man då enligt regelverket gör sitt jobb så bra att elever kan lära sig av det.

Mästarbrev är det högsta av yrkeskopmetenser inom vår branch och jag tycker det är viktigt att alla frisörer strävar mot att nå dit. Det tyder på god kvalité på våra jobb och att vi är seriösa i vårt yrke.

Hela kvällen var vi på Teleborgs slott och hade en rolig kväll. Fantastiskt ställe att ha denna typ av cermoni på. Från vår salong var vi 2 st som tog mästarbrev och 2 som tog gesällbrev. Så det var en stor kväll LYXVXO! 🙂

gesällbrev mästarbrev gesällbrev mästarbrev gesällbrev mästarbrev

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!