Innehåll

Vad sliter på håret egentligen? Håret är något som alla värnar om, mer eller mindre. Men det är svårt att veta vad som sliter och vad som faktiskt inte gör det. Jag tänkte skriva ner några saker du bör undvika, och några som inte spelar någon roll.

Fön eller plattång?

Ibland frågar jag kunden om hen fönar håret. Förvånansvärt ofta får jag till svar ”nej, jag vill inte slita på det, jag plattar det efteråt istället”. För mig låter det helt galet! Förutsatt att du använder värmeskydd till båda stylingverktygen så sliter fortfarande plattång mest. En fön blåser rent krasst bara ut luft, så du kan lika väl stå i en vind och torka. Givetvis behöver man inte maxa värmen på fönen eftersom värmen är det man vill undvika. Men att föna på medelvärme och inte blåsa på samma ställe är ingen fara.

Plattång däremot blir ett mekaniskt slitage över tiden. Även om de finns plattänger som är utvecklade att inte slita på håret med värmen så är det just att du drar något över håret som gör att det slits. Sedan är en stor faktor hur många grader du videt på din plattång. Att ha 210grader på plattången finns det ingen mening med. Över 200grader gör du en permanent skada på håret eftersom vid 200grader börjar smälta lite. Det finns ingen anledning att gå över 185-190grader.

Hårfärg

När man färgar håret öppnat man fjällskiktet som är som hårets bark. Detta gör man för att man ska transportera in pigment. När man färgar sitt hår ofta och ändrar färg väldigt mycket så blir detta påfrestande på fjällskitet. Blekning är ännu aggressivare i sin blekning eftersom den öppnar fjällskiktet för att ta bort pigment. Vill du inte ha ett slitet hår ska du inte heller göra aggressiva fägringar, och om du vill göra det så gör det över tid och använd alltid Olaplex. Så är det bara.

Uppsatt hår och flätor

Det är en liten myt att uppsatt hår sliter. Självklart är det inte bra att ha en superström tofs uppsatt 24/7. Men att sätta upp håret lite då och då är ingen fara. Att sova med t.ex. flätor är ett jättebra sätt för långhåriga att inte vakna med världens hårboll. Håret ligger ihoplindan över natten och är lätt att reda ut på morgonen. Men givetvis ska allt tas med måtta när det kommer till uppsatt hår.

håret håret

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!