Torr hårbotten och torrt hår är ett vanligt problem hos många och ofta i en kombination! Men vad beror det på? Och vad kan man göra för att behandla det? Här kan du ta del utav mina bästa tips!

Det är viktigt att skilja torr hårbotten och torrt hår åt av den enkla anledningen att det är två helt olika saker. Jag kommer berätta vad som är skillnaden.

Innehåll

Torr hårbotten

Torr hårbotten är till skillnad från håret hud. En torr hårbotten har alltså med huden och göra och är dessutom tunnare än all övrigt hud på kroppen. Därför kan hårbotten vara extra känslig mot väder, hormonella förändringar eller produkter. Det är också viktigt att veta att om du har ett shampoo som är mot ”torrt hår” kommer det inte att hjälpa mot din torra hårbotten. Den kommer enbart behandla hårstråt.

Viktigt är också att ta reda på varför en torr hårbotten uppstår. Det är nämligen en obalans i huden som du ibland behöver behandla temporärt och ibland under längre tid/hela tiden. Är det medicinskt? Stress? Väderomslag? Mjäll? Det finns olika behandling för allt och därför ska du också behandla det rätt. 

Exempel på torr hårbotten

  • Din hårbotten kliar
  • Det flagnar från botten och det kliar
  • Att det endast flagnar

I klippet nedan förklarar jag i ett kort klipp hur du kan behandla din hårbotten. 

Mjäll

De flesta som har hårbotten problem tror att dom har mjäll. Mjäll är troligtvis en sort jästsvamp och du kan både vara fet och torr i hårbotten. Det beror på en obalans i huden som gör att det huden producerar mer hudflagor för att kompensera upp. Har du torr mjäll kommer den landa på axlarna medans den feta varianten ligger kvar i hårbotten. Det som kännetecknar mjäll också är att det ofta är ganska kakiga områden och vanligtvis är den också av den fetare varianten. 

Produkter som motverkar mjäll och torr hårbotten

Länkarna är reklamlänkar 

Neccin Dandruff Shampoo

Detta är det shampoo som jag själv använder när jag känner att jag är lite torr i hårbotten. Det funkar även som ett mjällshampoo. Rengör skonsamt och effektivt och är även färgbevarande!

 

Kevin Murphy Scalp.Spa Wash

Precis som namnet indikerar så är detta ett lugnande shampoo för torr hårbotten. Kan användas i perioder eller hela tiden. Med hjälp av dess aktiva ingredienser balanserar den hårbotten samtidigt som den lugnar!

Kérastase Bain Riche Derma Calm

Detta shampoo är ett mild hårbottenshampoo som kan användas tillsammans med vilket annat balsam som helst från Kérastase. Passar också hår som inte ska tyngas ner då det ger en luftig känsla!

Kevin Murphy Scalp.Spa Scrub

Något som jag starkt rekommenderar ifall man har besvär med torr hårbotten är att regelbundet skrubba huden för att bli av med överflödig hud. Vi vet att en frisk skalp hänger ihop med ett friskt och livfullt hår. Använd 1 gång i veckan eller vid behov. 

Torrt hår

Torrt hår däremot håller hus i hårstrået. Varför ett hår blir torrt kan bero på en massa olika saker. Dels är det individuellt, alltså att det hår du föds med kan vara mer eller mindre torrt i sig själv. Sedan påverkar färgningar, blekningar, sol-och-badsemestrar och produkter du använder. Torrt hår går att behandla men det kan aldrig bli ett permanent resultat. Med andra ord måste du hela tiden underhålla det. Det kan också ta tid precis som det gör med din hårbotten att märka skillnad. När man har dessa typer av besvär så behöver det balanseras upp och det kan ta upp till 1 månad innan man ser resultat.

I mitt klipp från min Youtube kanal har jag en serie som heter ”Frisören löser hårproblem”. Här svarar jag på frågor från mina följare om både torr hårbotten och torrt hår.

Exempel på att du har torrt hår

  • Håret känns strävt
  • Håret ser matt ut
  • Det är svårt att få formen att hålla, te.x lockar eller plattat
  • När du drar i ett hårstrå så ger det ifrån sig ett klick och har ingen elastisitet. 

Den vanligaste orsaken till torrt hår är att yttre påverkan så som blekning eller att man vistats i solen och saltvatten under längre tid. Det kan också ha med egen hårkvalité att göra som kan avgöra hur känsligt det är för dessa yttre påverkan. Din längd på håret kommer också påverka hur torrt ditt hår är. Att ha ett långt hår betyder att ditt hår gått igenom ex antal sommar, vintrar, hårtvättar. Hur du tar hand om ditt hår över tid kommer alltså påverka hur motståndskraftigt det är mot yttre påverkan. 

Produkter för torrt hår

Alla länkar är reklamlänkar

Olaplex No 8

Denna grymma fuktinpackning är det senaste tillskottet i Olaplex familjen. Till skillnad från No 3 är detta en inpackning fullpackad med fukt och passar många hårtyper. Använd en gång i veckan eller vid behov!

För att läsa mer om alla produkter kan du läsa mitt blogginlägg om Olaplex.

 

Kérastase Chronologiste Masque

En superlyxig inpackning som passar alla hårtyper och doftar fantastiskt! En inpackning som återfuktar på djupet utan att tynga ner. Detta är en inpackning som du ska använda när du vill unna ditt hår det ”bästa”.

Lär dig skillnaden!

Vet du om du har torrt hår eller torr hårbotten? Om inte så kan du kolla på detta klippet på min Youtube där jag förklarar vad skillanden är! Om du fortfarande har svårt att avgöra varför ditt hår är som det är, eller om du behöver mer skräddarsydd hjälp kan du höra av dig till mig via min konsultationssida!

Via min Konsultationssida kan jag hjälpa dig med med diverse olika saker! Kom ihåg att vara så utförligt som möjligt i dina svar och frågor för att jag ska kunna hjälpa dig så mycket som möjligt. Det finns givetvis också möjlighet att få skicka bilder!

Senast uppdaterad 15 september, 2021

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!