Friskt hår kommer sällan gratis och hur många gånger har man inte sett ett hår och tänk ”sådär vill jag också ha det”… Men vad är egentligen definitionen av ett friskt hår och hur får man det?

Innehåll

Så får du ett friskt hår

Definitonen av ett friskt hår är egentligen ett hår som är helt opreparerat, alltså aldrig färgat, permanentat, tonat eller mekaniskt slitet (så som plattång, locktång). Man kan ganska snabbt konstatera att det inte är många hår som aldrig utsatts för dessa saker. Rent krasst så är endast den första centimetern från botten på håret definitionen utav ett friskt hår. Men hur får alla då dessa vackra svall? Jo, med hjälp utav produkter och professionell hjälp.

I ett klipp på Youtube delar jag med mig utav 4 tips på friskt hår!

Vad sliter på håret?

Nedan har vi bilder på mitt eget hår. Eftersom jag hellener mitt hår när dessa bilder tas så kan man säga att min hår  är väldigt preparerat. Men beroende på hur jag stylar det och vilka produkter jag använder så ser det ju minst sagt helt annorlunda ut. Eller hur?

Många skulle vilja ha det som första bilden. Glansigt, helt och jämnt! Men min verklighet är som bild två om jag inte fixar till det. Frizzigt, fluffigt och ojämnt. Problemet är att många tror att hälsosamt hår betyder att man aldrig ska eller får göra något med håret, att det bara ska hända av sig självt. Men det resulterar ofta i att det i värsta fall ser ut som bild nr två och då tycker man att man har slitet hår.

Faktum är att vi älskar när våra hår är glansiga och mjuka. Men om vi har ett hår som är färgat och/eller blekt så måste vi använda oss utav den kosmetiska hjälpen, tyvärr. Så fort du har preparatet ditt hår med någon typ av färg, toning, blekning eller värmeverktyg så har du preparatet håret. Tyvärr är även väder, vind och sol också något som påverkar slitaget på håret. 

Så gör du för att få ett friskt hår

  1. Använd bra produkter. Produkter är A och O. Allt ifrån Schampo, inpackning och balsam till leave-in produkter och stylingprodukter. Använd det som är anpassat till ditt hår och ta hjälp utav en duktig frisör. Någon som förstår vad ditt hår behöver. För visst ser aldrig håret så fint och välskött ut som när du precis varit hos frisören? Gör det som frisören gör!
  2. Preparera inte håret i onödan. Man hör att man aldrig ska föna håret, aldrig platta håret osv. Det handlar egentligen om att inte hålla på med håret i onödan. Fem slarviga plattningar om dagen sliter mer än en ordentlig plattning om dagen. Att föna håret är luft som blåser på håret, sänk värmen eller stå i vinden ute, du väljer själv. Det är inte att man aldrig ska göra något med håret som gör håret friskt. Det är överanvändinig av fön, plattång, färg osv som gör att det sliter på håret. Samma sak där, fråga din frisör om hur du ska jobba med att hår på bästa sätt.
  3. Använt sunt förnuft. Luktar det bränt om din fön när du fönar håret? Hör du hur plattången sliter av ditt hår när du plattar? Ja det kanske är dags att byta verktyg då. Känner du att håret är torrt och därför känns slitet? Det kanske är dags för en klippning då. Vi har utvecklat alla dessa hjälpmedel idag för att få vackra hår. Använd dom! Mitt hår blir inte glansigt utan den hjälpen och jag är frisör. Hade det funnits ett sätt att få ett hälsosamt hår utan kosmetisk hjälp hade inte branschen satsat pengar på att utveckla produkterna.
  4. Ta reda på vad som är friskt för dig! Alla är olika och alla definierar hälsosamt hår olika. Ta reda på vad det är du önskar med ditt hår och utgå ifrån det.

Sist men inte minst! Luras inte utav vad sociala medier visar. Många av dagens hår man ser har löshår, stylas utav professionella och tas i ett optimalt ljus.

Använd löshår

Att ha ett helblonderat, platinablont hår som också räcker ända ner till svanken är faktiskt för mycket begärt om du inte vill använda löshår. Hur mycket du än använder produkter, K18 eller Olaplex så är vissa saker för mycket begärt. Det går helt enkelt inte hand i hand eftersom blekning är så pass påfrestande på håret.

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!