Håravfall kan vara besvärligt för många och kan bero på en hel del olika saker. Att man tappar fläckvis, lite hela tiden eller i perioder kan bero på allt ifrån stress, ärftlighet och hormoner. Men vad kan man göra om man upplever eller rent av ser att man tappar mycket hår?

Detta inlägg innehåller reklamlänkar hos Lyko.com

Innehåll

Vad är håravfall?

Håravfall är dett tillstånd för att beskriva att man tappar mer hår än vanligt. Det kan vara medicinsk relaterat, men oftast har det med något inifrån att göra. Många upplever att dom har håravfall eftersom dom kan se att håret blivit tunnare eftersom man upplever att man tappar mycket hår i samband med t.ex hårtvätt.

Det kan vara både känsligt och nästan lite tabu-belagt att prata om håravfall. Faktum är att många faktiskt upplever problem med håravfall någongång i livet. Håret är tillskillnad från många viktiga organ inget som kroppen prioriterar. Det gör att under perioder i livet kommer inte vara kroppens prioritet.

Håravfallet kan bero på en massa olika saker och i detta inlägget kan du läsa dig till vad du kan göra för att ge ditt hår dom bästa förutsättningarna.

håravfall

Vad hjälper mot håravfall?

Först och främst måste man börja tänka rationellt kring håravfall. När vi tappar mer hår än vanligt indikerar det på någon förändring i kroppen. Vår kropp vet inte att håret är viktig för oss. Därför kommer inte kroppen prioritera det så som vi gör heller. Håret är för kroppen ett skydd mot sol, väder och vind. Däremot kan man titta på tre faktorer kan utlösa håravfall: stress, ärftlighet eller hormoner.

Stressrelatert håravfall

Precis som det låter så kan stress alltså orsaka håravfall. Men det behöver inte vara den stress som vi tänker oss som har med att man har mycket att göra på jobbet. Stress kan visa sig på flera sätt. Om vi genomgår en jobbig period, inte mår så bra eller rent av blir sjuka så är det inte ovanligt att håret påverkas. Ibland kommer det ganska tätt inpå och ibland kan det ta upp till 6 månader innan man känner av det.

Stress kan också leda till obalans i hormoner, vilket kan göra att man tappar hår. Sedan kan stress i sin tur leda till stress och så hamnar man i en ond spiral.

Få inte få panik! Det hjälper inte. Att panikartat börja googla och leta mirakelkurer och köpa på dig en årsförbrukning med produkter från början kommer inte hjälpa. Börja tänka inåt och tänka på din inre hälsa. Man brukar säga att håret är själens spegel. Alltså vad som pågår på insidan syns på utsidan. Fokusera på att ta det lugnt, ta hand om dig själv och ta itu med de problem du har. Sedan kan man börja se över sin hårrutin och köpa bra produkter som kommer hjälpa dig och ditt hår.

Ärftlig håravfall

Ärver man håravfall från mamma eller pappa? Just nu finns inga riktiga sanningar. Däremot kan man se på herrarna i familjen och kanske se ett visst typ utav utfall, men det har också mycket med det manliga hormonet testosteron att göra. Detta är också den typ utav håravfall som är svårast att faktiskt göra någonting åt. Det enda som man med säkerhet vet ger ett resultat på manligt håravfall är hårtransplantation.

Ärftligt håravfall är inte lika starkt kopplat till kvinnor eftersom kvinnors håravfall är starkare kopplat till hormoner. En kvinna genomgår många fler stora hormonella förändringar i livet än vad män gör. Därför kan man inte säga exakt hur en kvinna påverkas just på den ärftliga delen.

Hormonellt håravfall

Graviditet, amning eller nya p-piller kan skapa hormonella förändringar i kroppen. En hormonell förändring och kan leda till att man upplever att man tappar mer än vanligt. Om du ammar är det väldigt vanligt att man tappar hår främst runt hårfästet och är helt normalt. Hormoner är extremt komplext. Tack våra hormoner så har man som kvinna möjlighet att få bära ett barn. Men det är också hormonella förändringar som påverkar hormonellt håravfall i samband med amning.

En kvinna kommer genomgå fler hormonella förändringar jämfört med en man det är vanligt att man upplever att  håret inte är ”vad det än gång var”. Tyvärr är håret, som mycket annat med kroppen, inte permanent. Huden får rynkor med tiden och håret blir inte med åldern bättre. Ålder förändrar kvalitén på håret men det kan då också dom hormonella förändringarna. Pubertet, graviditet och klimakteriet är vanliga sådana.

håravfall

Vad kan man göra för att motverka håravfallet?

Det finns flera saker man kan göra och även produkter som man kan använda för att förhindra håravfall. I mitt Youtube-klipp så berättar jag vad håravfall är, alltså berättar mer om de olika typerna utav håravfall, men också om vad man kan göra för att förhindra håravfall. Jag tipsar också om vad man kan tänka på i övrigt när det kommer till håravfall.

Hur mycket hår är normalt att tappa?

En vanligt återkommande fråga är: hur mycket är normalt att tappa? Man brukar säga att 100 strån om dagen är helt normalt att tappa. Däremot är det många som upplever att dom tappar mer än så. Oftast finns det en väldigt logisk förklaring. Om du inte tvättar håret varje dag är chansen stor att när du väl tvättar håret så kommer majoriteten av stråna som du tappat under dagarna du inte tvättat håret att lossna. Detta betyder att om du inte tvättat håret på tre dagar och du den tredje dagen tvättar håret kan tappa närmare 300 strån.

När ett stå släpper från huvudet så hoppar det inte ut från huvudet. När det släpper från botten kommer hårstråt sannolikt ligga kvar och haka fast i det andra håret fram tills du borstar det noga eller tvättar det. Detta gör att det är väldigt vanligt att man upplever att man tappar mer hår än vad man faktiskt gör.

Tips för att minska känslan utav håravfall

  • Borsta håret med en bra borste ordentligt (50 tag) två gånger om dagen för att minimera chocken i duschen. Den chocken kan stressa oerhört! Borstningen syresätter också hårsäckarna och optimerar därför hårväxten. Som jag skrev innan så kan stress leda till stress, vilket i sin tur då kan leda till håravfall.
  • Använd ett hårvårdsserie som är anpassad till att motverkar håravfall. Det tar såklart inte bort problemet helt  men det kan ”plana” ut kurvan lite.
  • Klipp håret lite kortare. Långa hårstrån upplevs mer än korta.
  • Tänk att det blir bättre inte likadant som innan, för de kommer de aldrig bli. Men bättre! För det kommer återgå till en ny ”normal”.

Hårborste som ökar blodcirkulation i hårbotten och motverkar håravfall (reklamlänk)

Acca Kappa Hair Brush (reklamlänk)

Att ha en borste som också på ett bra sätt avlägsnar hår som fallit bort är också att rekommendera. Ofta upplever man också att mycket hår faller eftersom man faktiskt inte borstar bort hårstrån som släppt från roten. Då kommer chocken i duschen eftersom alla strån som du tappat sedan föregående tvätt lossnar på en och samma gång.

Jag tycker att en borste som reder ut ordentligt är att rekommendera. Därför använder jag själv ofta någon typ utav löshårsborste som denna.

 

Produkter som hjälper mot håravfall

Det finns såklart en hel del produkter på marknaden som säger sig kunna lösa problem med håravfall. Det finns aldrig några garantier och håravfall är som vi benat ut ganska så komplext. Men det är aldrig fel att faktiskt ha bra produkter som kan ge ditt hår dom bästa förutsättningarna när det väl börjat växa ut från skalpen. Efter att man tagit reda på vad håravfallet beror på kan det vara jättebra komplettera upp med bra hårvård!

Nioxin är ett märke som är dom som kommit längst i utvecklingen för produkter som kan bromsa håravfall och deras produkter är uppdelade i två kategorier.

Alla länkar till produkterna är reklamlänkar. Det kostar inte dig någonting att använda länken. Genom att du använder mina reklamlänkar så stöttar du mitt arbete och ger du mig möjlighet att kunna fortsätta ge ut gratis kunskap och hårtips till dig som läsare! 

Nioxin

Nioxin är ett kliniskt märke som enbart riktar in sig på håravfallsproblematik. Detta är ett märke som jag tycker passar sig att använda i perioder när man har håravfall. Märket är uppdelat i två kategorier. ”I förebyggande syfte” och ”Märkbart tunnare hår”.

Här kan du läsa min guide och också köpa rätt produkter!

Köp ditt kit från Nioxin här! (reklamlänk)

I förebyggande syfte

Tre kit från Nioxin hjälper till att tackla håravfall i förebyggande syfte. Dessutom har dom olika egenskaper i hur dom vårdar ditt hår och hårbotten. Det finns t.ex kit för dig som har färgat hår men också ifall du har finare kvalité på håret eller grövre.

Märkbart mycket tunnare hår

Bland dessa sex kit så finns det också tre kit som riktar in sig ifall du märkbart ser att du tappat mycket hår. Det kan vara på ett visst område på huvudet där du ser det mer. Dessutom kan du välja ett kit som också jobbar med att skapa den optimala vården för ditt hår.

Det är väldigt enkelt att hitta ett kit som passar dig. Det som är viktigt är att man använder produkterna under en längre tid och man kan inte förvänta sig några märkbara resultat förens efter 30 dagar. Dessa produkter går att använda hela tiden och kommer hjälpa dig att iallafall få bättre förutsättningar till att få ett tjockare år och förebygga håravfall. I bästa fall även uppleva att ditt hår delvis eller helt kommer tillbaka.

Läs min guide för att köpa rätt produkter!

Kérastase

Kérastase är ett lyxigt hårvårdsmärke som ger ditt hår en underbar vård! Dom har serier som är anpassade för att motverka håravfall men också att ge håret bra hårvård över tid. Detta märke tycker jag passar väldigt bra om man planerar att använda produkterna över tid. Givetvis går det också bra att kombinera med t.ex Nioxin.

Min favoritserie som jag själv använt är en serie som heter Genesis. Detta är en serie som motverkar håravfall men också hjälper att vårda ett hårstrå som är skört.

Nedan kommer du läsa min guide om serien från Genesis!

Klicka här för att se alla produkter från serien Genesis! (reklamlänk)

 

Kérastase Genesis Bain Hydra-Fortifiant (reklamlänk)

Detta är ett shampoo som skonsamt rengör ett hår av fin kvalité och motverkar fett hår. Tar varsamt bort smuts och sebum (fett från håret) för att ge en frisk och fräsch hårbotten. Motverkar håravfall, återfuktar och rengör varsamt ett hår som är försvagat av t.ex blekning.

Kérastase Genesis Bain Nutri-Fortifiant (reklamlänk)

Detta shampoo är anpassat till ett hår som är grövre och därmed torrare. Ett torrare hår har lättare att brytas av och ännu mer så om man färgbehandlar det eller bleker det. Motverkar håravfall och ger intensiv vårt till längderna.

Kérastase Genesis Fondant Renforcateur Conditioner (reklamlänk)

Efter hårbadet (som Kérasaste själva kallar shampoo) så väljer man antingen balsamet eller hårmasken. Detta balsam ger näring och styrka, gör håret lätt att reda ut och tynger inte ner. Jag rekommenderar det till framförallt hår utav finare kvalité och som har lätt för att bli fett. Appliceras i ett handdukstorkar hår, i längderna och låt verka några minuter. 

Kérastase Genesis Masque Reconstituant (reklamlänk)

Inpackningen är anpassad till hår som är av grövre kvalité. Det gör håret lent, lätt att reda ut och ger en intensiv vård. Jag kan också tycka att inpackningen passar dig som bleker ditt hår väldigt ofta, även om du har finare kvalité. Det beror på att blekning torkar ut håret väldigt mycket och gör det skört! Appliceras i handdukstorkar hår, i längderna och ska verka i minst 5 minuter.

 

Kérastase Genesis Scalp Serum (reklamlänk)

Ett serum i geltextur som appliceras i hårbotten för att boosta hårbotten och hårväxten. Innehåller koffein som kickar igång hårsäckarna. Jag rekommenderar att den används i första hand som en kur! Appliceras en gång om dagen, i nytvättat handdukstorkar hår eller torrt hårt. Ska försiktigt masseras in och ej sköljas ur. Kommer i en smart förpackning med pipett och man ska applicera 4 pipetter (finns en markering som måttar ut) jämt över hela håret.

Kérastase Genesis Defense Termique leave-in (reklamlänk)

En väldoftande leave-in spray som appliceras efter tvätt i handdukstorkat hår. Återfuktar, reder ut och har ett värmeskydd upp till 230 grader. Motverkar också kluvna hårtoppar. Denna leave-in jobbar med hårstråna i första hand för att skydda dom mot yttre påverkan.

Kérastase Genesis Ampoules Cure (reklamlänk)

Om du lider av periodiskt håravfall förenat med t.ex stress eller hormonella förändringar kan det vara värt att köra en riktig intensivkur. Detta paket innehåller 10 ampuller som du använder en gång om dagen i en 10-dagars period. Den avstannar effektiv håravfallsprocessen och förankrar hårstråt till hårroten. Jag brukar rekommendera att börja med denna kuren precis när man ska börja med Genesis serien och sedan kan man gå över till serumet om man vill.

Kérastase Genesis kit för grovt hår (reklamlänk)

Detta paket är speciellt framtaget för dig som har ett hår som är grövre! Det innehåller shampoo, inpackning, leave-in spray och hårbottensserum. Kan också passa hår som är väldigt kemiskt preparerade, dvs väldigt blekta.

Kérastase Genesis Kit för fint hår (reklamlänk)

Detta kit är speciellt framtaget för dig som lider utav håravfall och har en fin kvalité på håret. Detta passar dig som färgar ditt hår ibland, har en fin kvalité som också lätt blir fet. Paketet innehåller shampoo, balsam, leave-in spray och hårbottensserum.

 

Tack för att du använder mina reklamlänkar! Att du använder mina reklamlänkar kostar inte dig någonting, men stöttar mitt arbete. Genom att du använder mina reklamlänkar ger du mig möjlighet att kunna fortsätta ge ut gratis kunskap och hårtips!

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!