Barn hår som inte växer kan vara en orostanke för många föräldrar. Kanske tappar barnet mycket hår eller att det växer långsamt. Finns det något man kan göra för att barnet ska få tjockare hår?

Innehåll

Barn hår som inte växer

Många föräldrar upplever att deras barns hår inte växer som man önskar. Kanske har båda föräldrarna mycket hår och därför undrar man varför barnets hår inte växer och är fylligt. Att ett barns hår inte växer när dom är små säger ingenting om hur deras hår kommer se ut i framtiden. Precis som för vuxna människor har även barn perioder där håret växer mer eller mindre. Det är inte heller ovanligt att barnet kan tappa ganska mycket hår under en period för att det sedan börja växa igen.

Få barns hår att växa

Man bör inte ge sitt barn kemiska eller kosmetiska preparat eller kosttillskott om man inte fått detta ordinerat utav läkare. Förståelsen finns såklart för att man som förälder vill att barnet ska ha fint och fylligt hår. Det bästa är att ge barnet tid för utveckling. Kroppen kommer utvecklas under många år och håret med det. För att få bans hår att växa gäller samma principer som för vuxna. Ett bra hår kommer inifrån. Bra mat, sömn och inte stressa är nyckelfaktorer för att ett hår ska må bra. Då kan man fråga sig, barn stressar väl inte? Tänkt dig själv att höra sin förälder prata om hur lite hår du har. Ja det kan bli en stressfaktor som barnet såklart inte kan sätta fingret på.

När får barn hår på huvudet?

Barns hårväxt är helt individuell. En del barn har mycket hår på huvudet när dom föds, andra inte. Inget av det är konstigt. Bara för att man har mycket hår när man föds betyder det inte att man kommer ha mycket i vuxen ålder, och tvärt om. Håret förändras under hela livet. Bäst hår har man när man är i puberteten och sen fram till ca 25 års ålder. Sedan kommer håret att med åldern bli sämre.

Ett barns hår som inte växer indikerar alltså på ingenting. Att inte få något hår fram tills man är 4 år är inget konstigt. Precis som att en del föds med en frisyr på huvudet.

Klippa håret för att få det tjockare

Det finns en del myter som säger att om man klippa av ett barn allt hår så kommer håret växa sig fylligare och tjockare. Det är en myt. Man kan inte, med hjälp av klippning, skapa mer hårsäckar på huvudet och alltså få mer hår. Däremot kan det hjälpa att ha en kortare frisyr för att håret ska se fylligare ut. Att klippa håret regelbundet kommer göra att det ser finare ut och fylligare. Men det skapar inte i sig fler hårstrån.

Kom också ihåg att barnets huvudet hela tiden växer och därför kan också virvlar och tjocklek på olika delar av huvudet ändras med åldern.

Barn drar bort hår

Barn kommer alltid vara barn. Att barn drar och fastnar i sitt hår hör till vardagen. Det är ingeting konstigt och därför kan det också påverka hur barnets hår ser ut. Helt plötsligt är det lite tunt i topparna när vintern är här eftersom dom krånglas på overall, halsduk och mössa stup i kvarten. På sommaren har dom fint och fylligt hår för att vi har fullt med D-vitamin i detta landet. Tänk på hur ditt hår ser ut dom olika årstiderna.. Likadant är det för ett barn.

Bästa tipset för barn hår som inte växer

Lägg inte så mycket energi på hur ditt barns hår är eller inte är. Håret kommer förändras hela barnets liv. Om du har en oro, låt inte barnet veta om det då det ökar oro hos barnet över att något är fel. Misstänker du att barnet har brist på vitamin eller liknande kan man ta barnet till en läkare såklart. Men då bör också andra faktorer spel in. Så som att dom äter dåligt, inte är pigga och glada, ser trött och hängig ut under en längre period. Om ditt barn har brist på något så kommer det att synas på helt andra sätt än på håret.

På min Youtube-klipp kan du få mer information om saker man kan tänka på när det kommer till barnets hår, men också hur du som varit gravid kan tänkas uppleva ditt hår både under graviditet och efter.

Väntar du barn? Kanske har du hört att man ska undvika att färga håret som gravid? Läs mer om riktlinjer och rekommendationer om man kan färga håret som gravid.

 

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!