Innehåll

En hårborste är ett verktyg de flesta har hemma. Det finns många olika borstar ute på marknaden och vad används alla olika borstar till? Hur ofta behöver man byta sin borste?

En hårborste är nästan lika självklara att äga som att ha bestick hemma. Jag tror iallafall de flesta har både bestick och borste hemma 😉 Men de är också viktigt att man använder rätt borste till sitt hår. Jag tror tyvärr för många har fel borstar hemma och att man bara har en. Faktum är att det finns ett stort antal borstar och ibland behöver man äga fler än en hårborste. En borste kan inte göra alla grejer, precis som en gaffel inte kan göra precis alla grejer i köket.

En borste är en färskvara och bör bytas en gång i halvåret och rengöras däremellan. Tänk hur mycket bakterier och damm de samlas mellan spröten. Tänk om man då också låter sitt hår ligga där emellan ett tag. Ganska äckligt om man tänker efter. Rensa din borste på hår någon gång i veckan och någon gång då och då kan du diska den med varmt vatten och diskmedel. Borsten behöver bytas när spröten börjar bli kortare och att man ser att dom börjar bli ojämna.

Paddelborste

Paddelborste är är den vanligaste hårborste. Jag skulle väl säga att den är den absolut bästa borsten att börja med om man inte äger en. En paddelborste är väldigt enkel att använda och kan användas till många saker. Till största del används den till att reda ut hår och jag tycker den passar till medellånga hår (ej över brösten). Men man kan också göra lättare volymföningar med den och även föna ut håret rakt.

hårborste

Utredningsborste

Utredningsborste är en hårborste som är vad den heter. Vi kallar dom även ”löshårsborstar” eftersom de är dom borstar vi rekommenderar om man har löshår. Denna borste har både långa spröt som går in och reder ut längder, och korta strån som borstar på ytan och polerar. Jag rekommenderar starkt denna borste om du har ett långt hår (över brösten). Dock är det dess stora och nästintill enda användningsområde.

hårborste

Svinhårsborste

Svinhårsborste är ofta gjort på äkta naturhår och är nästan som en ”matta”. Dessa strån når in långt in i håret och reder därför inte ut så bra. Svinhårsborstar används mer när man vill skapa glans i håret och polera ytan på håret. Svinhårsborsten är som dom ”korta” stråna i utredningsborsten. Förr när man inte tvättade håret så ofta så använde man svinhårsborsten till att borsta ner fettet från hårbotten till längderna. Detta var ett sätt att få glans i hela håret och gjorde att du inte behövde tvätta det lika ofta.

hårborste

Rundborste

Rundborsten är ett stylingverktyg. De är klart att det går att reda ut håret med den men ofta ger det en statisk effekt på håret. Men när den värms upp och håret formas så blir det följsamt och glansigt. Runborste används med fön och finns i alla möjliga storlekar och material på spröt.

hårborste

Kam

Kam är tyvärr det som många har hemma och tror att det är det man ska ha. Kam reder varken ut eller ger glans. En kam är gjord på plast och ibland en väldigt hård plast som inte ha någon som helst elasticitet. Det betyder att, när du kammar håret (ett långt hår) så böjer sig knappt kammen och ger med sig, utan bryter av håren istället. Att kamma ett hår när det är utrett är okej, men inte annars. Killar kan dock använda den till ett störrå område, men om dom har lite längd bör dom ha en paddelborste också. Kam kan då användas till att forma håret till den frisyr som önskas.

hårborste

hårborste

 

 

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!