Keratinbehandling för håret är ett hett ämne och det finns flera olika varianter. Dock ska man absolut inte blanda ihop detta med en rakbehandling. För det är två helt olika behandlingar. Idag ska vi reda ut skillnaden på keratinbehandling och rakpermanent men också prata om ifall det sliter på håret.

Keratinbehandling är i grunden en behandling som man gör för att både bygga upp håret men också göra håret rakare och mindre frizzigt.

Innehåll

Vad gör en keratinbehandling?

Keratinbehandling eller rakbehandling?

Skillnaden på en keratinbehandling och en rakpermanent är stor. En keratinbehandling är en behandling som ger ett resultat som håller ca 3-5 månader och som en successivt släpper. En rakpermanent är en behandling som ger ett permanent resultat, alltså sitter resultatet i tills dess att du klipper av dig håret eller ändrar form igen.

Det som är viktigt att tänka på i valet mellan keratinbehandling och rakpermanent är vilket typ av resultat du vill ha men också utgångsläget. Om du är väldigt lockig och gör en rakpermanent då kommer du få en lockig utväxt . Därför kanske en keratinbehandling kan vara ett bättre alternativ eftersom den släpper successivt. Har du bara ett frissigt hår men inte lockigt så kan en rakreptament vara bra eftersom utväxten inte blir så markant.

Hur går en behandling till?

Det som är viktigt att veta om är att alla märken går olika till och tillvägagångssättet kan se olika ut. Det jag skriver är det generella tillvägagångssättet. Om din frisör eller den som utför behandlingen på dig säger något annat så kan det vara något speciellt för just det märket.

Tillvägagångssätt

  • Man djuprengör håret med ett speciellt schampo och håret torkas därefter torrt
  • Man lägger på en kräm/vätska som sedan ska verka i ca 30 minuter
  • Därefter fönas krämen/vätskan in
  • Den plattas in
  • Man tvättar ut behandlingen och avslutar med en inpackning

En keratinbehandling kan se väldigt olika ut beroende på vilket resultat man är ute efter och vilket utgångsläge man själv har. Ibland gör man enbart till momentet med föning för att sedan tvätta ur den och ibland gör man hela vägen som ovan. Så det är viktigt att du har en dialog med personen som utför behandlingen.

Före och efter

Såhär kan det se ut efter en keratinbehandling där vi plattat in krämen i håret!

I mitt andra blogginlägg om antifrizz- och rakbehandlingar kan du se fler före och efterbilder.

Keratinbehandling vs brazilian blowout

Brazilian blowout var den första formens ”keratinbehandling”. Detta var en behandling som gav helt fantastiska resultat och man gjorde den framförallt i USA och i Sydamerika. Den var speciellt framtagen för att användas på grova och tjocka hår och gjorde så dessa hår såg helt fantastiska ut.

Keratinbehandling utan formealehyd

Problemet med Brazilian Blowout var att den visade sig vara cancerframkallande. Framförallt för frisören som kanske flera gånger i veckan utförde denna behandlingen på sina kunder. Ämnet heter formaldehyd och är idag i EU förbjudet. Därför finns det många andra ämnen som har liknande egenskaper som man istället använder i dagens keratinbehandlingar. Det som är viktigt att veta om är att det fortfarande är en behandling som ryker en del och faran finns väl framförallt hos frisörerna som utför behandlingen. Som kund gör man det en gång i halvåret och därför är påverkan inte så stor. Det är samma sak som hårfärg.

Varför keratinbehandling?

Du som väljer att använda dig utav en keratinbehandling kan ha många olika anledningar.. Det kan också vara för att du kanske tycker att ditt hår är frissigt. Du upplever att du måste platta ditt hår hela tiden för att hålla det slätt. Anledningarna kan vara många.

Det som är viktigt inför ett val om man ska eller inte ska göra behandling är ifall den underlättar din vardag. Det finns dom som har så frissigt hår, eftersom det är poröst. Det skulle göra att man slipper tänka på ifall det är fuktigt ute den dagen. Vissa vill göra behandlingen en gång medans många känner att det är en del av deras liv. Men mitt råd är att det ska funka för dig i din vardag!

Sliter keratinbehandlingar på håret?

Om du vill veta om om slitage på håret i samband med en behandling rekommenderar jag dig att kolla på mitt klipp på Youtube. Där går jag in mer på djupet och pratar om vad det är för typ av slitage som man kan ha dela meningar om.

 

 

 

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!