Sliter värme på håret? Och vad kan man göra för att minimera skadan? Här kommer mina bästa tips på hur du sliter så lite som möjligt på håret när du ska använda värmeverktyg!

Inlägget innehåller annonslänkar LYKO.COM.

Innehåll

Hur mycket sliter värme på håret?

All värme som vi tillför till håret kommer att påverka håret. Det som är viktigast att tänka är att inte använda sig utav onödigt hög värme. Många verktyg har idag ställbar värme och därför ska du alltid välja det värmeläge som är lägst. För hög värme kommer inte att ge dig ett bättre resultat!

Hur mycket värme ska man ha på håret?

Håret ändrar form på två sätt. Antingen från blött till torrt, eller från kallt till varmt. Det betyder att du rent krasst skulle kunna blåsa håret med kall luft när du fönar det och ändå uppnå att håret ändrar form. Håret är ett tåligt material, men att ha för hög värme när du använder värmeverktyg kommer att torka ut ditt hår och göra så det känns torrt. Men för att förhindra detta så finns det värmeskydd som hjälper till att ta värmen från dina verktyg.

Tips på värmeskydd

I mitt klipp på YouTube ger jag lite olika tips på vad man kan tänka på när man väljer värmeskydd. Jag har även ett inlägg här på bloggen om värmeskydd.

Olika typer av värmeskydd

Det som är bra att veta är att det finns olika typer utav värmeskydd. Det finns värmeskydd för föning som går upp till ca 170°C och sedan finns det värmeskydd för värmeverktyg som går upp till ca 230°C. Det absolut viktigaste värmeskyddet är den för värmeverktyg eftersom det handlar om så mycket högre grader på tängerna. Vissa produkter kan man också använda i både blött hår när man fönar och i torrt när man plattar eller lockar håret.

Värmeskydd i krämform

Här kommer min personliga favoriter i krämform. Dessa passar bra när det kommer till framförallt föning av håret.

Nedan följer annonslänkar för LYKO.COM

 

Kérastase Résistance Ciment Thermique

En fönkräm som appliceras i handdukstorkar hår och som kommer hjälpa ditt hår att på konstgjord väg ”läka”. När värme tillsätts så ”limmas” fjällskikten ihop och ger ett glansigt resultat. Passar som fönkräm till bl.a blekta och porösa hår. Kan också användas innan plattång, men kan ge en något tyngre känsla. I torrt hår rekommenderar jag den mer till grövre hår.

Fudge Blow Dry Aqua Primer

Precis som inom smink är denna fönkräm grunden för din styling, alltså en primer. Appliceras i handdukstorkar hår och fönas. Innehåller värdefull Hyaluronsyra för att ge håret en bra fuktbalans, vilket gör att din styling både håller längre och ser glansigare ut.

Tigi Bed Head Small Talk

En klassiker när det kommer till fönkrämer! Denna produkt är en 3-i-1 produkt som ger värmeskydd, stadga till din styling och glans! Kan med fördel stylas med värmeborste och gör att håret formas väldigt enkelt. Har en godisdoft och kan lätt bli en favorit i badrumsskåpet!

Värmeskydd i sprayform

Dessa är mina favoriter när det kommer till att styla håret med värmeverktyg, så som platt- eller locktång. Viktigt att komma ihåg är att du måste fylla på med värmeskydd innan varje värmebehandling.

Four Reasons No Nothing Sensitive Heat Protection Spray

Detta värmeskydd i gasform ger ett bra värmeskydd för platt- och locktänger utan att tynga ner håret. Man behöver inte vara orolig för att den ska ge någon som helst produktkänsla. Dessutom så är den helt parfymfri vilket är super för dig som känner att dofter kan bli lite för mycket! Passar hår av fin kvalité utmärkt!

Redken Heat Styling Iron Shape

Ett långvarigt värmeskydd för hår som stylas ofta! Har en teknologi som hjälper ett svårformat hår att hålla sig både rakt och i lockar som man skapat med värmeverktyg. Värmeskyddet är i pumpform och lämpar sig bäst till hårkvalitéer som är lite grövre till grovt.

Amika The Shield

Amikas värmeskydd är ett värmeskydd i gasform som skyddar ditt hår och har en fantastisk doft! Har ett fuktavstötande system som minimerar risken för frizz. Kan också sprayas efter användning för att få ytterligare fuktbarriär mot yttre väderpåverkan.

Så fungerar värmeskydd

Värmeskydd skapar en hinna eller barriär mellan hårstrået och värmeverktyget. Ett hårstrå är känsligt för både mekaniskt slitage och värme. När vi använder värme utan värmeskydd blir det den naturliga fukten i håret som kommer förångas och därmed göra håret torrt. Ha alltid för vana att använda värmeskydd innan varje värmebehandling eftersom värmeskyddet förbrukas varje gång du använder värmen på produkten.

I mitt YouTube-klipp kan du lära dig mer om hur värmeskydd fungerar!

Vad sliter mest på håret?

Försök att inte oroa dig för mycket om vad som sliter på håret. Ska man vara rent krass så sliter det på håret bara att gå ut en solig dag! Solens strålar påverkar vårt hår och hårfärg mer än vad vi tror, men inte undviker vi solen för det? Nej, vi gör ju inte det. Så länge du inte gör något i överdrivna mängder så kommer ditt hår att klara av det.

Det finns mycket vi kan göra för att på skonsammast sätt ta hand om håret. Här på bloggen kan du läsa mer om vad som sliter mest på håret.

 

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!