Värmeskydd är en viktig styling produkt för dig som använder värmeverktyg på ditt hår. Produkten hjälper till att skydda ditt hår mot onödigt slitage och mot värmen i verktygen. Läs mina bästa tips på hur du väljer rätt värmeskydd till ditt hår! Detta inlägg innehåller reklamlänkar till lyko.se

Innehåll

Värmeskydd till håret

Vad är ett värmeskydd? Värmeskydd är en produkt som främst skyddar håret från värmen ifrån värmeverktyg då värme är en bidragande faktor till slitet hår. Värme smälter de yttre lagret på håret, som kallas fjällskikt. Att använda värme på håret utan att använda värmeskydd kommer därför slita på håret och göra ditt hår skört. Det är viktigt att komma ihåg är att vi kan aldrig helt kan förhindra att skador uppstår på håret, eftersom håret slits utav naturen ju längre ett hår blir. Men när vi utsätter det för värme blir det extra känsligt. Produkten som hjälper dig skydda håret från värmen blir en barriär mellan ditt hår och verktyget. Det gör att du på sikt kommer kunna använda värmeverktyg en längre tid utan att slita på håret.

Skydd mot fön och värmeverktyg

De flesta produkter idag innehåller oftast värmeskydd. Denna typ av skydd i produkter efterfrågas av konsumenter och därför ser man en trend i att det nästan alltid finns något typ utav värmeskydd i en produkt. Det finns en hel del skydd att välja på och jag har valt att dela upp dom i två kategorier. Jag kallar dom för fön skydd och värmetång-skydd. Det som skiljer dom två värmeskydden åt är att fön skydd inte skyddar mot lika höga i grader som värmetångs-skyddet. Fön skyddet brukar gå upp till ca 165C och skyddet för värmetänger till ca 225C. Men tänk på att aldrig gå över 200C då hårets naturliga fukt förångas och håret kan bli extremt torrt.

Värmeskydd eller hårolja?

Ett klassiskt värmeskydd och en olja är inte samma sak. Men det finns oljor som innehåller värmeskydd för att kunna underlätta och vara en mångsidig produkt. En sådan produkt passar personer som använder värmeverktyg lite då och då. Är du en frekvent användare och plattar eller lockar håret varje dag skulle jag hellre rekommendera ett värmeskydd som har just det som primärt fokus. En oljas primära fokus är att mjukgöra och smörja håret mellan tvättarna och därför associerar jag sällan olja och värmeskydd som samma produkt. I majoriteten av de styling produkter som finns ingår något typ av värmeskydd, liksom i oljorna. Ibland är det enbart för fön men ibland också för styling verktyg. Kolla upp varje specifik produkt, även oljorna. Börja inte använda en olja utan att veta om det finns skydd i den.

Kokosolja som värmeskydd

Kokosolja är inte en produkt som ger värmeskydd. Det är en fet produkt som enbart kommer lägga sig på ytan av ditt hår och har man som syfte att använda det som i smörjmedel till håret så får man räkna med att det tar flera timmar innan håret kan absorbera det. Kokosolja är inte utvecklad till att användas i håret, utan används oftast som ett naturligt smörjmedel, men bör inte användas som värmeskydd.

När olja och fett överhettas, dvs passerar sin rykpunkt, börjar molekylstrukturen i fettet brytas ner till diverse toxiska föreningar. De toxiska föreningar som bildas leder inte bara till lägre näringsvärden och sämre smak, de bildar också ämnen som är direkt skadliga.

Kokosolja har en rykpunkt mellan 175-235C beroende på om den är kallpressad eller varmpressad. Detta syftar mycket på smak och näringsinnehåll. Men också som källa säger så kan de vara direkt skadligt.

Vilket produkt är bäst?

Vilket värmeskydd som passar dig bäst beror såklart på vad du har för hår och för önskemål med ditt hår. Det finns otaliga märken och de flesta på marknaden har ett bra skydd mot temperaturerna. Däremot kan det vara bra att ta reda på vilket typ av skydd som passar ditt hår. Är det gasspray? Kräm eller Pumpspray? Här kommer preferenser spela väldigt stor roll och kanske har du en helt annan favorit än dina kompisar. I mitt klipp på Youtube förklarar jag skillnanderna på de olika typerna utav värmeskydd och vad som är för och nackdelar med dom.

Tips på värmeskydd

Amika, The shield The Shield är en utav mina personliga favoriter när det kommer till värmeskydd. Ett värmeskydd i gasspray som är enkel att fördela. Passa alla hår och man behöver inte vara rädd för att det ska tynga ner. Kan användas både i blött och torrt hår och ska fyllas på innan varje värmebehandling. Extra plus är doften! Den doftar så gott med Amika’s signaturdoft.   Four Reasons, Smooth & Shine Serum Smooth & Shine Serum från Four Reasons är ett lätt serum som hjälper att skydda och mjukgör håret. Kan fördelas i blött och i torrt hår och passar dig som inte använder värmeverktyg så ofta eftersom värmeskyddet inte är så högt. Kan också användas som ett mjukgörande serum utan att du behöver styla håret. Extra plus för det riktigt bra priset! Kérastase Genesis, Défense Thermique Défense Thermiquie är ett unikt värmeskydd speciellt anpassat för sköra hår och ingår i Kerastase’s Genesis serie. Ett lyxigt leave-in balsam i pumpform som återfuktar på djupet, ger näring och har ett riktigt högt värmeskydd. Passar alla hår som är blekta, färgade och/eller är sköra. Extra plus är att den lämnar en mjuk och härlig känsla i håret utan att tynga ner. Kérastase Resistance, Extentioniste Thermique Extentioniste Thermique är en leave-in kräm som hjälper till att försegla hårstrået och skyddar håret mot värme upp till 230°. Detta är en leave-in är en del i en serie som är speciellt framtagen för att hjälpa håret bli och hålla sig långt. Jag tycker den passar bäst att appliceras i blött hår innan föning men kan absolut användas i torrt hår om man vill. Eftersom det är en kräm bör man ha i åtanke att den kan bli lite tung i torrt hår. Extra plus för en bra förpackning och en dryg produkt! Kérastase Resistance, Serum Thérapiste Serum Thérapiste är ett SOS-serum för de absolut mest skadade håren. Detta passar de hår som är på bristningsgränsen till att gå av. Produkten passar inte alla och är alltså inte till för någon som slingar håret lite då och då. Du kommer inte få ett ”bättre” resultat om du väljer denna produkt. Detta två-fas serum hjälper att både bygga upp, hålla ihop och skydda håret maximalt under en värmebehandling så att man får en fin finish. Produkten ligger i den övre priskategorin och ska därför användas just under den tiden som håret är som mest skadat. Men den är väl värd pengarna! Stort plus är, om man använder den rätt och på rätt hår, gör den underverk! PROTIPS! Använd två fingrar (pekfinger och långfinger) när du trycker ut produkten för jämn fördelning mellan de två kanalerna.

Hur fungerar värmeskydd för håret?

Värmeskydd innehåller ingredienser som är filmbildande runt hårstråt. Oavsett om det är spray eller kräm. Denna hinna är gör att värmen fördelas på ett skonsammare sätt på hårstråt och att det är den som i första hand tar ”stryk” från värmen. Detta gör att man skyddar håret och hårets fjällskikt från att slitas. Använder du inte värmeskydd är det just fjällskiktet, hårets yttre hinna som kommer ta smällen och smälta bort, vilket gör håret på sikt mycket skört.

Hur mycket produkt ska man använda?

Det beror helt på vilken typ av produkt du använder och tycker om. En gasspray kommer du behöva dosera mer, pga dess flyktighet, om man jämför med en kräm. Mängden är egentligen inte relevant med tanke på att om du snålar är risken istället att du kommer slita på håret. Detta är en sådan produkt som kan vara värd att använda en del av, förutsatt att håret inte blir tungt eller fett. Blir håret tungt eller fett vet du att det är för mycket och kan ta mindre produkt.

Hur länge håller värmeskydd?

Du ska använda värmeskydd innan varje värmebehandling. Denna filmbildande hinna förångas tillsammans med den värme som tillsätts när du t.ex plattar håret. När hårets värms och ändrar form så har också värmeskyddet försvunnit. Ska du platt håret nästa dag så ska du använda värmeskydd igen.

Varför använder man värmeskydd?

Primärt använder vi värmeskydd för att skydda hårets fjällskikt och inte slita på håret. Fjällskiktet är viktigt eftersom det är det som ligger som lager runt hårets inre och skyddar vitala delar av hårstråt. Men faktum är att du aldrig kan laga ett hår helt igen, utan det vi kan göra är att bromsa in hur mycket slitage vi orsakar på håret.

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!