Ska man tvätta håret innan hårfärg eller vad är det som gäller? Kommer hårfärgen sitta bättre om håret är otvättat innan? Det är en vanlig fundering humida man ska tvätta håret eller inte innan man skaärga håret. Men vad är det egentligen som gäller?

Innehåll

Tvätta eller otvättat innan härfärg?

Om du frågar två frisörer så kommer du förmodligen få två svar. Det beror på den enkla anledningen att det kan finnas delade meningar i vad man tycker om att jobba med. Det finns inget rätt eller fel i hurvida man ska ha tvättat eller otvättat hår.

Men båda två har olika fördelar och nackdelar. Däremot kan min personliga åsikt vara att jag hellre jobbar med ett renare hår över ett smutsigare. Det beror på att jag som frisör enklare ser hur ditt hår beter sig och hur det ser ut när det finns mindre beläggning från smuts och produkter.

Fördelar med att tvätta håret innan hårfärg

  • Färgen kommer ta bättre
  • Jag ser hur ditt hår ser ut utan för mycket läggning från smuts och produkter
  • Det är fräschare att jobba i och du som kund slipper ursäkta ditt ”fettiga hår” (9 av 10 gör nämligen det)

Att färgen skulle ta bättre för att håret är smutsigt är en myt och helt fel. Det kan faktiskt vara så att om du använder mycket t.ex torrschampo och använt det under en veckas tid, så kanske färgen inte tar alls!

Det är för att det finns en hinna på håret som tar bort en del av kraften i färgen. Idag är färgen mer skonsam, ofta ammoniakfri, och inte alls lik den hårfärg som användes för 10 år sedan när ”man skulle låta bli att tvätta håret innan”.

Om jag som frisör anser att jag inte kan göra en färgbehandling så att den blir bra pga att det finns för mycket produktrester så kommer jag tvätta det innan och tyvärr behöva ta betalt för det. Gör man en färg som inkluderar en gråhårstäckning är detta en jätteviktig punkt! Ha då hellre ett för rent hår!

Däremot behöver man inte komma med ett helt nytvättat hår som i att man tvättade det samma dag, någon timme innan. Det är verkligen onödigt tvätteri och om du kommer med fuktigt hår till frisören kommer man behöva torka det = det kostar extra i tid.

Fördelar med ett otvättat hår

  • Kan skydda hårbotten något mot preparat som blekning
  • Du slipper tvätta det en gång extra

Den enda fördelen med ett otvättat hår sett från frisörens synvinkel är om man ska göra en behandling som är mer aggressiv. Ska man göra en helblondering, där man penslar blekning i hela botten så kan fettet från hårbotten skydda något. Detta beror på att blekning ofta fortfarande innehåller ammoniak, även om den är lägre.

Blekning är det starkaste preparatet vi jobbar med och den tar sig igenom det mesta i produktväg och smuts. Sen kan det vara skönt för dig som kund att slippa tvätta håret en gång extra.

Kommer hårfärgen sitta eller ta bättre?

Nu till den stora frågan, det som alla undrar och tror. Att färgen kommer hålla bättre. Nej det kommer den inte. En färgtub kommer prestera det som det ska, det är upp till användaren att använda den rätt så att den kan göra sitt jobb.

Om det inte täcker ett grått hår betyder det att användaren inte gjort rätt, det gäller både frisörer eller om du färgar håret hemma.

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!