Innehåll

Toning eller färgning kan ha en avgörande betydelse för ditt resultat.

Vet du om det är en toning eller färg som du använder eller som frisören använder på dig? Förmodligen inte. Vad är det som avgör om det är en toning eller en färg? Hur tänker man kring hur man använder de olika preparaten och är det sant att färg ”sitter” bättre än toning?

Det som är absolut viktigast att komma ihåg när man pratar om både toningar och färgningar är att det är kemiska preparat. Vi kommer prata om hur vida det ena är skonsammare än det andra. Men det som är viktigt att veta är att hur man än vänder på det så kvarstår faktum att både toningar och färgningar är två kemiska preparat fast med olika syften.

toning

Vad är toning? Vad är skillnaden på toningar eller färgning?

Det finns en väsentlig skillnad på toningar och färgningar. Men det är en skillnad som många inte vet om och det kommer förhoppningsvis öka förståelsen för hur färg och toning fungerar men också vad man kan förvänta sig att det ska göra med håret. Dessutom vill jag introducera dig till något som heter lättfärg också känt som intensivtoning. En utav dom vanligaste preparaten som finns ute på marknaden.

Är toning bra för håret?

Är toningar farligt för håret? Många säger att det tonar håret för att det låter skonsammare. Man förknippar främst toningar med något som man kan ”tvätta ur”. Den enda toning man kan ”tvätta ur” är den som inte ska blandas med någonting, alltså kommer i en färdig förpackning, såsom en färgbomb. Det medlet som kommer ur förpackningen har den färg som du förväntas färga håret i. T.ex om du ska färga håret rosa så kommer den ut i en rosa vätska eller kräm och du behöver inte blanda den med något.

Faktum är att så fort du blandar två vätskor (ex färgmassa med väteproxid) så kommer du skapa ett kemiskt preparat alltså inte en toning. Det gör att vi skapar en förändring i håret och färgen kommer inte att ”tvättas ur”. Med en riktigt toning kan du t.ex inte täcka ett grått hår eftersom det medlet inte är tillräckligt starkt att täcka grå strån. För att täcka grått hår behöver ha en viss styrka och det ät där intensivtoningen kommer in i bilden.

Om du vill läsa mer om hur färg och toningar påverkar kan du läsa mitt inlägg: Sliter hårfärg på håret?

Vad är en intensivtoning?

Intensivtoning känt i frisörvärlden som lättfärg är som en hybrid mellan toning och färg. Den är mildare än en färg men aggresivare än en toning. Toning har en snällare klang och därför har man valt att just döpa det till intensivtoning istället för lättfärg eftersom konsumenten inte reagerar positivt till färg. En intensivtoning färgar in pigment bra och kan också täcka grått hår helt okej. Däremot är den inte jättebra på att ljusa upp håret.  Om en intensivtoning är bra på att täcka både grått hår och ljusa upp håret kan det indikera på att det faktiskt är en färg eftersom det krävs väldigt mycket av ett preparat att prestera dessa två behandlingar.

Permanent toning eller färg?

Är toningar permanenta? Jag anser att intensivtoning landar under ”färg”-kategorin eftersom att den täcker grått hår. När något täcker grått hår så anser vi frisörer att det har en väldigt stark kemisk sammansättning. Men finns det något som heter permanent färg då? Det är faktiskt ett ord som också blivit nästan helt bannlyst. Men faktum är att när man ändrar en hårfärg så som att man t.ex täcker ett grått hår, har man gjort en permanent förändring i håret. Det har inget med hur länge en toningen eller färgen sitter i håret alls. Det har att göra med vilka avtryck en färg lämnar i håret. Om du är blond och färgar dit mörk så har det lämnat ett permanent avtryck i ditt hår som alltid kommer finnas där. Den färgen kommer inte kunna tvättas ur.

Toningar hos frisören

På salong pratar vi inte i termerna toningar, färgningar eller intensivtoningar. Faktum är att oftast på frisörsalongerna idag har frisören en och samma färgtub till alla sina behandlingar. Det som sen styr ifall något ska vara en toning, intensivtoning eller färg är väteperoxiden. Det krävs en enorm kunskap för att kunna avgöra vilken väteperoxid som behövs till respektive hår man jobbar med och frisören letar alltid efter det skonsammaste alternativet för att uppnå kundens önskemål.

Priset för en toning hos frisören kan variera väldigt mycket och du kan förvänta dig ett pris från 1500kr.

Toning mot gult hår

Ofta på salongen så jobbar vi med toning för att rätta till hår som fått oönskade resultat. De toningar vi använder oss utav jobbar i gränslandet mellan toning och intensivtoning. Den är extremt skonsam då väteperoxiden är mycket låg men den är ändå starkare än en toning som jag förklarat om idag. Det för att vi behöver lite kraft för att färgen ska kunna gå in och rätta till det som blivit t.ex för gult.

Toning efter blekning

Idag kan man förvänta sig en toning efter blekningen när man går på salong eftersom det brukar ingå i de flesta färgbehandlingarna. En toning efter blekningen ger ett snyggt resultat och en massa glans till håret!

Toning som ljusar upp

Det som är viktigt att veta när man pratar om en toning som ska ljusa upp är att det kräver en viss väteperoxidhalt som är väldigt hög. Jag anser inte att detta perparat går under toning över huvudtaget utan landar i färgsektioner mer än t.ex en gråhårsfärgning.

När försvinner en toning?

Det finns inget som talar för att en färg ska hålla bättre än en toning. Allt beror på hur utgångsläget på håret är och vad man vill ha för resultat. När det kommer till färglära är inte svaret så svart eller vitt. Det finns fall där färg håller bättre och fall där toning håller bättre. På de preparat som utger sig för att vara en toning i affären står det ofta att den ska hålla 6-8 veckor eller 10-12 tvättar. Det har inget med själva hållbarheten på färgen att göra utan det syftar på nyansen. Säg att du köpte en askbrun som du la på ditt blonda hår. Den askiga nyansen i färgen kommer hålla 10-12 tvättar men den bruna färgen sitter nu där tills det vuxit ut eller du blekt bort färgen.

toning

 

 

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!