Skillanden på färg och toning är många tror att färg är mycket mer slitsamt än toning. Många tror att toning inte skadar håret. Det finns en liten sanning i det, förutsatt att du vet vad en ”riktigt toning” faktiskt är. Det är nämligen inte som du tror. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för lyko.se

Innehåll

Är toning bättre än färg

Nej det finns inget som säger att en toning är bättre än en färg. Det som är viktigt att veta om när det kommer till att färga håret är att hur man än vrider och vänder på det så är det pigment som på ett eller annat sätt ska in i håret och ändra ett utseende på håret. För att det ska kunna ändras måste någon typ av kemisk händelse hända i håret. Även en ”toning” är en kemsikt produkt,

Färg som släpper

Många tror att bara för att man använder en toning så kommer färgen släppa från håret efter några tvättar och den färg du hade innan kommer träda fram igen. T.ex om du är blond så kan du ”testa på” att vara brunett eftersom en toning släpper från håret. Detta är helt falskt. De flesta toningar som man köper ute på marknaden, som utger sig för att vara toning, kommer lämna ett permanent spår i ditt hår.

Ska jag välja toning eller färg?

Det som är viktigt att förstå är att ute på marknaden använder man namnet ”toning” eftersom det klingar mer skonsamt. Det finns inte jättestora skillnader på ”toning och färg” som man köper i dagligvaruhandeln. Står det på paketet ”täcker 100% grått” så skiljer det inte sig inte alls från en färg.

Detta är en riktigt ”toning”

En toning ska, precis som det låter ändra tonen på ditt hår. Alltså ska det bli en nyansskillnad. Så om du är gulligt så kan du ändra färgen till att nysning blir askig. Om toningen ändrar ditt ljushetsläge, alltså att du blir mörkare eller ljusare än det du hade innan så är det inte en toning.

En annan indikation på att du använder en toning är att du ser vilken färg dom håret ska bli. T.ex en färgbomb som är färdigblandad är också en toning. När den kommer ut ur tuben så ser du med dina ögon vilken färg de ska bli. Den är röd, kall brun, guldig osv. En toning kommer bete sig lite som ett balsam gör för håret och kommer i de flesta lämna ditt hår glansigt och fint.

Tips på toningar

Här listar jag tips på tre produkter som är såkallade toningar och faller under den kategori som jag beskrivit idag. Dessa toningar beter sig som ett balsam för håret och tillför genom detta pigment för ditt hår. Dessa har möjlighet att ändra nyansen i ditt hår.

Nedan finns annonslänkar för lyko.se

revlon nutri color 931

Revlon Nutri Color 931

Four Reasons Color Mask Treatment Silver

Four Reasons Color Mask Treatment Chocolate

Såhär skiljer du en toning och färg åt

En färg kan:

  • Ljusa upp ditt hår
  • Mörka ner ditt hår
  • Skapa en helt ny fin färg, tex en hållbar röd
  • Täcka grått hår

Detta kan alltså inte en toning

Såhär fungerar en toning:

  • Ändra nyansen i ditt hår. Tex du har en guldig blond men du får en taskigare blond
  • Den kan inte täcka grått hår
  • Den blandas inte ihop med något. Produkten är en Ready-to-use. Om du lägger en röd färg på ditt blonda hår kommer de bli rött men inte hållbart och ofta ljusare än vad du tror.
  • Den kan inte mörka ner ditt hår avsevärt
  • Den kan inte ljusa upp ditt hår.

Jag bruka tycka att den första varningsklockan man ska titta efter är om produkten ska blandas ihop. Alltså, kommer det två vätskor. Då är det inte en ”riktig toning”.

Vill du läsa mer? Här på bloggen har jag fler blogginlägg som handlar om ämnet toning.

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!