Innehåll

Vad är folieslingor för teknik och när använder man den?

Folieslingor är den mest använda tekniken när ma slingar håret både hemma och på salong. Under mina verksamma år som frisör så ser jag en trend där nästan alla kunder har ett behov av någon typ av folieslingor för att uppnå sitt önskade resultat. Folieslingor är en användbar teknik som tillåter oss att skapa dimensioner.

Varför folieslingor?

Folieslingor är en teknik som man kan använda på många olika sätt för att skapa väldigt varierade looks. Det finns inte bara ett sätt att slinga ett hår med folie, vilket gör just folieslingor till en väldigt populär teknik!

Tekniken för att det ska räknas som folieslingor är att slingorna ska läggas i folie. Däremot kan tekniken variera väldigt mycket beroende hur mycket hår man lägger i foliet. Man kan välja att lägga i mycket hår eller lite. Sedan behöver man såklart inte bara använda sig utav enbart blekning. Det går jättebra att slinga håret med hårfärg också och på så sätt både skapa ljusa och mörka slingor.

Tekniker på slingor

Idag kan du som kund få flertalet olika tekniker på dina slingor, kanske även under samma behandling. Allt beror på dina önskemål och utgångsläge på håret. Det bästa för håret är såklart att gå till någon som kan ordna detta på dig eftersom det ofta är väldigt svårt att göra på sig själv.

Babylights

Babylights är en teknik som betyder att man tar väldigt tunna slingor i foliepaketen. Oftast jobbar man efter principen tunna och många slingor. Tekniken associeras med väldigt ljusa hår men det som är viktigt att komma ihåg är att man måste verkligen lägga jättemånga paket för att håret verkligen ska bli ljust. Fler än vad man tror, speciellt om man själv är mörk. Babylights är en teknik som ofta används för att få en mjuk och fin övergång.

folieslingor

Lowlights

Lowlights är något som beskriver att man lagt in ”mörka” slingor. Det betyder inte att man ska ha svarta slingor eller ens bruna. För att det ska vara en lowlight räcker det att det bara är någon nyans mörkare i färgen än resten av håret. Detta är en superbra teknik att använda sig utav när man ska skapa dimension i t.ex ett blont hår.

Balayage

Balayage är en slingteknik som kommer från franskan och betyder ”måla”. Balayage är alltså en teknik och beskriver inte alls en färg. En balayage kan både vara varm, kall ljus och mörk. Balayagen är en svepande målarteknik där man skapar slingor helt utan skarvar. Det är en avancerad teknik som många frisörer använder och kan användas både med och utan folie. Med folie heter det ”Foliyage”.

Läs också mitt längre blogginlägg om balayage!

Folieslingor vs balayage

Många tror att det är en skillnad på balayage och folieslingor. Det är det facto inte fallet. Balayage är en teknik som i sitt ursprung ska göras utan folie i så kallad ”open air”. Folievarianten av balayage heter foliyage.

Slingor och nyansering

Mycket har hänt när det kommer till teknikerna man använder när man slingar ett hår. Nyansering är en, idag, nödvändig åtgärd. Nyansering är något ma lägger efter att man slingat klart för att ge håret en fin nyans och lyster. Något som de flesta hår idag behöver. Nyansering är som det sista filtret man lägger på håret för att skapa den önskade nyans eller look som kunden önskar.

folieslingor

Folieslingor eller slinghätta?

Det är en väldigt stor skillnad på slingor med folie och slingor med hätta. Inte bara att det är en stor skillnad för upplevelsen men också för resultatet. Först och främst är det mycket mer bekvämt med folie eftersom det gör väldigt ont att dra slingor i hätta. Men med folie kan du bestämma var och hur slingorna ska sitta. Slingor med hätta brukar ge ett snyggt resultat i det övre håret men i det undre kan de både bli fläckigt och variera i täthet. Ju längre ett hår är, desto mindre behändigt är det med hätta.

Däremot om man har en kort frisyr som t.ex är kort runt öronen kan det passa perfekt till hätta. Kanske är håret för kort att lägga i folie? Ja då kan man använda sig utav hätta. Däremot måste man tänka på att inte ta hättan på för korta hår då det kommer se fläckigt ut.

blont hår med folieslingor

Vad kostar folieslingor?

En slingning med folie kan kosta allt ifrån 1500kr till 4000 kr eller mer. Allt beror på vilken frisör du går till eller om du gör det hemma. Vart denna frisören jobbar för någonstans men framförallt beror det väldigt mycket på ditt utgångsläge. Det är alltid dyrare att slinga ett hår som ska gå från mörkt till ljust än om man t.ex slingar en utväxt.

Hur ofta behöver man göra folieslingor?

Hur ofta man behöver gå kan variera väldigt mycket. Om man vill vara väldigt blond men har t.ex en mörk utväxt kommer man behöva lite oftare, beroende på hur kräsen man är med utväxten. Men om man jobbar ihop slingorna med sin egna utväxt så kan de hålla i 6-8 månader utan problem. Det beror verkligen på vad du önskar.

Hur gör man folieslingor hemma?

Givetvis går det att göra folieslingor på hemmaplan! Det som verkligen är viktigt att ha med sig är att det tar tid och man måste vara väldigt noga. Folieslingor steg för steg är likadant som om du skulle göra det på salong. Det är viktigt att man applicerar det på rätt sätt enligt anvisningarna och att man är noga så att det inte blir några skarvar. Det som kan vara svårt att göra på sig själv är just bak i nacken. Det som också kan vara svårt när man gör slingor hemma är att den kvalité på folie som finns ute i vanliga affärer inte alls motsvarar den kvalité som foliet på salong har.

Hur länge ska folieslingor sitta?

Det svåra med slingor är just hur länge det ska sitta. I de flesta fall jobbar man med blekning så kommer den produkten inte att ha en fast verkningstid. Man sköljer när det ser bra ut, det är precis så vi frisörer gör. Däremot har frisörer ett tränat öga för att veta när det är färdigt. Man ska inte låta blekningen sitta för kort tid och absolut inte för lång tid då det kan slita enormt på håret om det får sitta för länge!

Slingor på kort hår

Slingor på kort hår är supersnyggt och går att variera väldigt mycket. På kort hår kan göra både med folie och i hätta. Det viktiga är att tänka på vart man är på huvudet för att få bästa resultat. Man kan göra både ljusa och mörka slingor på ett kortare hår, eller varför inte testa – crazycolors!

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!