Graviditet är en spännande tid! Ibland är ett härligt sätt fira din graviditet genom att att unna dig en ny frisyr – och det inkluderar att färga håret! Men är det säkert att färga håret när du är gravid? Här är allt du behöver veta om att färga håret när du väntar barn.

Att färga håret när man är gravid är såklart en fråga som uppstår för många, då detta är något många gör regelbundet. När man blir gravid så ifrågasätter man allt eftersom man inte vill skada sitt barn. Börjar man googla runt kan man läsa en massa olika teorier om både vad gäller att färga håret men också om håravfall. Här kan du läsa om båda sakerna och givetvis har jag också gjort ett Youtube-klipp. Det ska vara enkelt att hitta bra och vettig information men framförallt ska man känna sig trygg i sitt beslut.

 

Innehåll

Riskerna med hårfärgning

När det gäller hårfärgning och graviditet finns det två huvudsakliga saker att tänka på: kemikalierna i färgen och ångorna från färgen. Låt oss börja med kemikalierna

Den viktigaste ingrediensen i hårfärgningsmedel är parafenylendiamin, eller PPD. PPD kan absorberas genom huden och har kopplats till allergiska reaktioner, astma och cancer. De flesta hälsoexperter är dock överens om att den mängd PPD som faktiskt absorberas genom din hårbotten är mycket liten – så liten att det är osannolikt att den kan skada dig eller ditt barn.

Värt att notera är att de flesta moderna och innovativa hårfärgerna idag faktiskt är PPD-fria. Alltså fria från denna kemikalie. Det betyder att risken blir ännu mindre för dig som är gravid. Fråga din frisör om deras färg är PPD-fri.

Det andra problemet är ångorna från hårfärgningsmedel. Ammoniak används ofta i hårfärgningen för att hjälpa till att öppna upp fjällskiktet så att färgen bättre kan tränga in i hårstrået. När ammoniak andas in kan den irritera dina lungor och din hals. Om du bara utsätts för ammoniak under en kort tid (som när du är på salongen) är det dock inte troligt att det orsakar några skador

Även här är det värt att notera att de flesta färger idag på salong är ammoniakfria. Detta är ett val jag själv jobba med på salongen för att kunna ha en så bra arbetsmiljö som möjligt, även när jag själv varit gravid. Däremot har aldrig en barnmorska avrått mig från att jobba som frisör under graviditeten, vilket borde vara en självklarhet om vården anser det vara en olämplig arbetsmiljö för mig och mitt barn under en graviditet.

Så vad betyder allt detta? I grund och botten är det helt säkert att färga håret när du är gravid, så länge du vidtar några försiktighetsåtgärder! Annars hade jag som frisör, som står i detta minst 8 timmar om dagen blivit avstängd från jobbet under min graviditet.

färga håret som gravid

Alternativ till att färga hela håret

Om du fortfarande är orolig för att använda hårfärgningsmedel under graviditeten finns det några alternativa alternativ. Du kan prova att slinga håret istället för att färga hela håret. På så sätt kommer inte huden i kontakt färgmedlet alls. Om du bleker slingor kommer man behöva nyansera kommer det komma i kontakt med huden, fast under väldigt kort tid. Bara ett par minuter, vilket är en avsevärd skillnad från en helfärg.

Om du färgar håret hemma som gravid

Om du färgar håret hemma kan det vara värt att veta vad man ska tänka på. Utbudet är inte lika brett som på salong och färgerna inte heller lika utvecklade. Om du bestämmer dig för att färga ditt hår medan du är gravid finns det några saker du kan göra för att minimera eventuella risker.

  • Leta efter produkter som är märkta ”ammoniakfri” eller ”låg ammoniak”. Dessa produkter luktar i allmänhet inte lika starkt, så de är lättare för dina lungor
  • Undvik att färga ditt hår under första trimestern
  • Be någon annan att applicera färgen på ditt hår så att du inte behöver andas in några ångor
  • Bär handskar när du applicerar färgen och se till att skölja händerna ordentligt efteråt

 

Om att färga håret när man är gravid

Information från vården 1177.se

Fråga

Är det farligt att färga eller slinga håret när jag är gravid? Jag undrar om kemikalier i hårfärg eller toning kan tas upp av kroppen och skada fostret? Spelar det någon roll om jag befinner mig tidigt eller sent i graviditeten i så fall?

Svar

Enligt de begränsade vetenskapliga underlag som finns idag, är det ofarligt att färga eller slinga håret när du är gravid.

Men kemikalier kan tas upp genom huden i hårbotten och det går inte helt att utesluta att det kan påverka graviditeten eller fostret negativt.

Om du inte vill avstå från att färga eller tona håret, finns det några saker du kan tänka på:

  • Många väljer att inte färga håret under de första 12 graviditetsveckorna som är de mest känsliga, eftersom fostrets organ bildas då.
  • Om du färgar håret själv, ska du följa instruktionerna noga. Använd handskar, håll dig i ett välventilerat rum, låt behandlingen pågå så kort tid som möjligt och tvätta hårbotten noga efteråt.
  • Om du väljer att slinga håret minskar du mängden färg som kommer i kontakt med hårbotten och som kan tas upp av huden.
  • På marknaden finns det många bristfälligt märkta produkter som verkar vara helt naturliga eller ekologiska trots att de innehåller samma slags syntetiska och allergiframkallande färgämnen som finns i vanliga hårfärgningsmedel.
  • Använd endast hårfärgningsprodukter som har varningstexter och instruktioner på svenska och en fullständig innehållsförteckning.
  • Färga, tona eller slinga helst håret på en salong som använder produkter med väldokumenterat innehåll och som är så skonsamma som möjligt.

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Håravfall efter en graviditet

Att håret blir tjockt och fint under en graviditet är för många en fantastiskt upplevelse. Detta bror på att östrogennivå ökar och därmed saktar ner tillväxtfasen i håret. Detta gör att håret helt enkelt ”sitter längre” kvar i sin hårsäck. Det också många som vittnar om håravfall i samband med förlossning och amning. Det kan beror på en heldel olika saker och kan vara en besvärlig biverkning efter en förlossning.

 

Vad orsakar håravfall under graviditeten?

Hormonförändringar

Håravfall hos kvinnor som precis fått barn orsakas många gånger utav hormonella förändringar, Det som många glömmer är att kvinnor genom hela livet genomgår hormonella förändringar. Därför kan håret under en viss period i livet kännas väldigt bra och andra mindre bra. Man glömmer också att under en graviditet och efter så är det enorma påfrestningar på kroppen. Första tre månaderna kan stressa kroppen rejält då hormonbalansen förändras så drastiskt. Efter en graviditet måste man ge kroppen tid att läka och återgå till något typ av normal tillstånd.

Håravfall efter en graviditet

Runt 4 månader efter en förlossning så når många en topp där dom känner att dom tappar väldigt mycket hår. Detta beror på dom minskade nivåerna av östrogen. Dessutom så har kroppen under en graviditet hållit all näring i kroppen för att se till att ett liv bildas. När barnet är ute behöver inte kroppen detta utan ska också se till att detta ska komma ut via t.ex bröstmjölken (även om man väljer att inte amma eller inte kan amma). För kroppen är barnet alltid det viktigaste.

 

Behandla håravfall efter graviditet

I många fall så kommer håret att repa sig efter några månader upp till ett år. Det tar tid för kroppen att återställa sig. Däremot kan jag tips om en produktserie som jag själv har sett resultat från med egna ögon. Det man dock ska ha med sig är att en behandling efter håravfall tar tid. Om du använder produkter som ska hjälpa dig stimulera hårväxt så bör du förvänta dig att det kan ta minst en månad innan du ser resultat.

Givetvis går det också att använda produkterna när du är gravid för att förebygga.

Nioxin

Nioxin är en produktserie med schampo, balsam och leave-in treatment som ska hjälpa dig att stimulera hårsäckarna och på så sätt förebygga håravfall. Det finns både till ärftligt håravfall och hormonellt. Det är enkelt att hitta den som passar dig så det finns 6 olika serier som är anpassade. Dels till vilken hårkvalité man har men också på vilket sätt man tappar håret.

Här kan du välja rätt serie för dig som vill prova produkterna mot håravfall.

 

Graviditet är en fantastisk tid – och det finns ingen anledning till att du inte kan se ut och känna dig fantastisk! Om du funderar på att färga ditt hår, välja salong med omsorg så att du känner dig trygg, så kommer allt att bli bra.

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!