Om du har varit i närheten av en salong eller en hårtidning de senaste åren är det troligt att du har hört talas om balayage. Men vad exakt är denna trendiga hårfärgningsteknik och hur kan du få den? Vi bryter ner allt du behöver veta om balayage, från vad det är till hur du får det. Fortsätt läsa för att få reda på allt!

En av de bästa sakerna med balayage är att det inte kräver mycket underhåll. Istället för att behöva gå in för touch-ups med några veckors mellanrum kan du fördela dina besök på salongen till några månader. Med detta sagt är balayage en teknik som bör utföras av ett proffs för att undvika att skada ditt hår

En balayage behandling är bland den populäraste behandlingen som görs på salonger och hemma. Men vad är en balayageteknik? Vi ska reda ut skillnaderna på dessa tekniker så att du vet vad du ska fråga om nästa gång du går till frisören!

Innehåll

Vad är balayage?

Balayage är en hårfärgningsteknik där färgen eller blekningen appliceras för hand på ett sådant sätt att det skapar en naturlig, solkysst look. Ordet ”balayage” kommer från det franska ordet ”balayer” som betyder ”svepa”. Detta namn valdes eftersom färgen bokstavligen sveps på håret i mjuka, svepande rörelser

Ordet balayage beskriver inte hur färgen ser ut, utan enbart tekniken. En balayagefärg kan vara en blond balayage, brun balayage, varm balayge eller kall balayage. Hårfärgerna som jag har på bild här i detta inlägget går alla under en form utav denna teknik. Denna teknik kan också ge dig t.ex en ombre eller sombre som är dom teknikska termerna att något går från mörkt till ljust” och beskriver hur färgen ser ut rent visuellt.

Genom åren har tekniken modifierats och idag förknippas den framförallt med väldigt ljusa hår som har en mörk botten.

Hur görs balayage?

En traditionell balayage-teknik innebär att man målar helt på frihand. Men balayage kan också användas med aluminiumfolie för att separera små sektioner av håret. Ofta lämnar man en hel del kvar utav den din naturliga hårfärg för att skapa ett djup i färgen så att den upplevs naturlig. Ofta placerar man foliepaket när ansiktet för att rama in och skapa en såkallad ”face frame”.

 

balayage

Balayage eller folieslingor?

Ska man välja balayage eller ska man välja folieslingor? Faktum är att balayage är en form utav slingor. Däremot kan man välja om man vill göra dom på t.ex frihand eller om man väl jobba med folieslingor. Balayage med folieslingor kallas för foliayge och är när man gör en balayageteknik där man använder sig utav folie.

Skillnaden på balayage som används utan folie eller med folie är att tekniken med folie kommer ge dig ett ljusare resultat. Detta beror på att foliepaketen hjälper till att alstra värme och på så sätt kommer blekningen göra håret kommer bli ljusare.

Här kan du läsa ett längre blogginlägg om just folieslingor.

Fördelarna med Balayage

Det finns flera fördelar med balayagen som gör det till ett populärt val bland både stylister och kunder. För det första kan tekniken göras på alla typer av hår, från tunt och fint till tjockt och grovt hår. Det är också ett alternativ som kräver lite underhåll för att färga håret, eftersom en solkysst look kan hålla i flera månader utan att behöva korrigeras. Och eftersom tekniken appliceras för hand är varje persons slutliga utseende helt unikt – ingen balayaged hårbotten kommer att se exakt likadan ut på två huvuden!

Balayage utan blekning

Givetvis kan man välja att göra balayage utan blekning. Tekniken går att använda på alla möjliga sätt. Man kan använda den tillsammans med färg, inpackningar eller andra produkter som ger färg. För att det ska kunna räknas som en balayage så ska man använda sig utav ”målnings-tekniken” så att det inte blir några skarvar eller ränder. Däremot måste man använda blekning om målet är att bli så ljus som möjligt.

Skillnaden på Ombre och Sombre

Ombre

Ombre är en mörkare botten (antingen din egna färg eller färgad mörkare) och märkbart ljusare längder eller helljusa toppar. Hur skarp övergångarna är går att variera men i huvudsak ska det vara ganska stor skillnad. Ombre går att variera i all oändlighet med olika färger och nyanser och grenar ut i den mildare varianten ”sombre”.

Sombre

Sombre är ett ihopslagsord av ”slingad ombre”. Det är en naturlig, solkysst känsla med hjälp av tunna inramande slingor där din egna hårfärg gärna bevaras mellan slingorna. Här vill man gärna jobba med naturliga toner och är väldigt bra för dig som inte vill ha så mycket utväxt. Övergångarna från ljust till mörkt är mycket mindre skarpa än på en ombre.

Hur mycket kostar balayage?

Eftersom denna teknik kan variera väldigt mycket beroende på ditt önskemål och utgångsläge är det väldigt svårt att säga exakt vad det skulle kosta för just dig. Det viktiga är att prata med den som ska utföra behandlingen på dig. Ska du göra det på salong kan denna behandlingen kosta allt mellan 2500kr till över 6000 kr. En bra måttstock är att tänka att ju längre ifrån din målbild du är från början dvs. om du är mörkhårig och vill bli blond, desto dyrare kommer behandlingen att bli.

Balayage hemma

Givetvis går det att färga sitt hår hemma också om man känner sig bekväm med det. Precis som en behandling utförd på salong kan man välja att färga sitt hår hemma. Min rekommendation är dock alltid att gå till någon som vet hur man utför behandlingen korrekt för att minimera att man blir missnöjd och för att skada så lite som möjligt på håret. Ska du utföra behandlingen hemma var noga med att verkligen sudda alla skarvar så att du får en mjuk övergång.

14522298_10154005982915415_1947631352_o

Balayage utan bottenfärg

Man kan välja helt hur man vill att ens balayage ska se ut. Det är bland det bästa med tekniken, att du själv kan bestämma hur du vill ha den. Det vanligaste när man gör denna teknik är att man gör någon form av uppljusning. Det kan t.ex vara folieslingor, babylights eller hela delar av hår. Sedan så gör man någon form av nyansering för att få den nyans man önskar. Efter det så kan man välja ifall man vill ha en bottenfärg.

Idag finns det väldigt bra färger som man välja ut vilka strån den ska färga utan att gå in och färga ens egna hår. Det är en stor fördel när man vill ha en tekniken utan bottenfärg. Givetvis kan man välja att ha bottenfärg också. Det bestämmer du helt själv!

Här kan du läsa mer om balayage-tekniken!

Oavsett om du letar efter ett nytt sätt att bära din hårfärg kan balayagen vara den perfekta lösningen för dig! Denna slingteknik med långt hållbarhet kan ge dig naturliga solkyssta lockar utan att du behöver oroa dig för touch-ups med några veckors mellanrum! Kom bara ihåg – Balayage bör utföras av ett proffs för att bibehålla friska och skadefria hår!

Jag heter Olivera och är frisörmästare - det högsta beviset på yrkesskicklighet.

Med lång erfarenhet av branschen kommer en vilja att dela med mig utav min kunskap till andra. Söker du hårtips eller vill konsultera med mig inför ett lyxigt frisörbesök hos mig? Är du en frisör som vill öka din kunskap och bli en mer lönsam frisör? Välkommen! Oliverapro.se är stället att hänga på!